Viktige kriterier for valg av kosthold.

Denne uka kom endelig årets første utgave av Helsemagasinet vitenskap og fornuft (VOF) ut:) Favoritt bladet mitt, fordi det handler om ernæring, evolusjon, medisin, psykologi, forskning, miljø og trening sett fra et vitenskaplig perspektiv. Til sammen har det komt ut 12 utgaver siden starten i 2010.

I denne utgaven står det en oppsummering (som eg er veldig enig i!) av 4 viktige krierier man bør ta hensyn til når det gjelder maten man spiser:

  1. Ta utgangspunkt i menneskets naturlige kosthold i et evolusjonært perspektiv: Det vil sei det kostholdet som vi har tilpasset oss gjennom mange tusen generasjoner som jegere og sankere.
  2. Menneskets tradisjonelle kosthold i et kulturelt perspektiv: Det vil sei å ta lærdom av hvordan våre forgjengere har tilberedt og brukt ulike råvarer gjennom årtusener, og hvordan ulike prosesser påvirker matkvaliteten. For eksempel fermentering og spiring av korn for å bli kvitt stoffer som hindrer næringsopptaket, eller  for å bryte ned stoffer som kroppen vår ikkje har enzymer til å bryte ned selv.
  3. Menneskets individualitet: Det vil sei å ta hensyn til at alle mennesker er ulike og kan ha ulikt behov for næringsstoffer, i tillegg til ulik toleranse for forskjellige matvarer.
  4. Menneskets kosthold i et etisk og miljømessig perspektiv: Det vil sei at vi ikkje bare bør tenke på vår egen helse, men også ta hensyn til dyrene og miljøet ved at vi velger økologiske og kortreiste matvarer.
Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kosthold. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Viktige kriterier for valg av kosthold.

  1. laipai sier:

    Jeg likte spesielt punkt 3 her, haha.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s