Lavkarbo.

Jadda, no skal eg også begynne å mase om lavkarbo :p. Men det er ikkje uten grunn! Lavkarbo er nemlig meir enn smør og bacon. Det er det kostholdet vi mennesker er tilpassa å spise.

I forge innlegg skreiv eg at det er viktig å ta hensyn til den maten vi mennesker har tilpassa oss å spise gjennom tusener av generasjoner. Det er fordi mennesket har utviklet seg  i ei lang linje av forfedre som kan følges millioner av år tilbake i tid. Kostholdet til dei første menneskeapene (hominidene) var i fleire millioner år dominert av planter, men med et økende innslag av animalsk mat.

For rundt 2,5 millioner år siden blei klimaet på jorda kaldere og meir ustabilt, noe som førte til at slekten Homo (menneskets første fjærne slektninger), som var bedre tilpasset til dette nye klimaet, fikk utvikle seg fremfor dei andre menneskeapene.

Dei siste 700 000 åra før vår tid gjennomgikk jorda 9 istider som førte til at tilgangen på frukt og grønnsaker blei dårligere. Forgjengererne våre blei derfor meir og meir avhengige av kjøtt. Evolusjonsforskere mener at menneskene i denne perioden ble tilpasset et mat inntak som på det minste inneholdt tilnærma ingen karbohydrater, men med opptil 125 gram karbokydrater per dag i varmere perioder. (Et vanlig kostold i dag inneholder rundt 300g karbohydrater per dag, viss man spiser sann som myndighetene anbefaler.)

Det var den økte energitettheten og kvaliteten av det animalskdominerte kostholdet som gjorde at Homo utviklet større hjerne. Denne utviklingen skjøt fart da mennesket lærte seg å bruke ild og varmebehandle maten for å gjøre den mer fordøyelig. Overgangen til meir kjøtt og varmebehandlet mat gjorde at dei som var født med endra proposisjoner av visse kroppsdeler, som f.eks. et mindre fordøyelsessystem (et plantebasert kosthold med mye fiber hadde krevd et større fordøyelsessystem. Kua har f.eks. fire mager! ), overlevde og fikk utvikle seg. Et mindre førdøyelsessystem gav mulighet for at hjernen kunne få meir næring og vokse, og tilpassningen til et kjøligere klima gjorde at dei som hadde gradvis noe mindre muskelmasse og meir kroppsfett overlevde og fikk føre genene sine videre.

Noen evolusjonsforskere mener at sjømat først fikk stor betydning for kostholdet for 40 000 år siden, etter at grupper av Homo sapiens sapiens hadde utvandret fra afrika (for 70 000 år siden) til Europa og Asia. Det trur ikkje eg, med tanke på at hjerna er bygd opp av mye omega 3 (som det er mye av i sjømat), og at det har vært perioder med vann i området der de første menneskene utviklet seg. Eg trur at sjømat er, og alltid har vært, en viktig del av menneskets optimale kosthold.

For ca 10 000 år siden begynte mennesker i Sør-Europa og Midtøsten å spise gressarter, som etter årtusener har blitt foredla til dagens kornsorter (hvete, havre, rug). Det blei da mulig å begynne å dyrke jorda for å skaffe mat. Det er altså bare dei 10 000 siste åra av menneskets laaange utvikling at deler av maten kom fra jordbruk. I Norden er det bare 5000 år siden menneskene begynte å gå fra å være jegere og sankere til å dyrke jorda.

Overgangen til jordbruk  er 1 av 3 store forandringer som har påvirket kostholdet til mennesket i «nyere tid». Den andre store forandringen kom med den industrielle revolusjonen på 1800-tallet. Industrialiseringen førte til at mat kunne raffineres og masseproduseres. Raffineringen gav mat (f.eks mel og sukker) med lengre holdbarhet fordi det er så næringsfattig at ingen skadedyr kan overleve på det. Masseproduksjonen gjorde at mel og sukker ble allemannseie, men det skjedde ikkje før på 1900-tallet. Dei raffinerte karbohydratene gjorde også at karbohydratene blei meir lettfordøyelige, og fører derfor til raskere blodsukkerstigning enn før.

Den tredje store forandringen i kostholdet kom ikkje før på 1980-tallet, da amerikanske myndigheter bestemte seg for å starte en stor kampanje for å få ned fettinntaket  til amerikanerne. Grunnen til det var en antakelse om at fett (spesielt mettet fett) førte til økt kolesterol som tettet til blodårene og førte til hjerte- og karsykdommer. Det FINNES derimot IKKJE VITENSKAPLIG DOKUMENTASJON/BEVIS PÅ AT FETT OG KOLESTEROL FØRER TIL AVLEIRINGER I BLODÅRENE eller hjerte- og karsykdommer! (Meir om det en anna gang.)

Masse produksjon av mat og forandringer i samfunnet, som f.eks. likestillingen, gjorde at halvfabrikata med mye kjemisk framstilte tilsetningsstoffer har blitt en større og større del av kostholdet dei siste 60 åra. Dei siste 25 åra har produksjon av fettfrie og lett produkter ført til mat som inneholder enda meir raffinerte karbohydrater og/eller E-stoffer. Fettet som er fjærnet fra maten må jo erstattes av noe…

Det sier seg selv at mennesket ikkje er genetisk tilpasset dette nye kostholdet siden genetisk tilpassning/ evolusjon skjer veeeldig sakte, ved at mutasjoner oppstår i genene/arvestoffet. Bare en skjelden gang skjer mutasjoner som tilfeldigvis gir denne personen en fordel til å overleve i miljøet sitt og føre dette genet/egenskapen videre. Store endringer i kostholdet har skjedd på bare 200 år, hvor mest har skjedd på bare noen få titalls år.

EDIT: Nyere forskning har vist at selv om genene våre så og si har vært ufornadret de 200 000 siste årene, så har måten genene blir uttrykt på (måten de blir brukt på) forandret seg. Dette kalles epigenetikk, og viser at genene/kroppen har evne til å tilpasse seg (til en viss grad) miljøet den befinner seg i. Men dette betyr ikkje at vi er fulstendig tilpasset det moderne miljøet vi lever i. Det er alle livsstilssykdommene et tydelig bevis for.    – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Resultatet av at vi spiser mat som kroppen ikkje har godt av viser seg ved dei nye livsstilssykdommane; som diabetes, hjerte- og karsykdommer, fedme og kreft. Kroppen vår er laget for å fungere på naturlig mat. Det vil sei den maten som forfedrene våre, som jegere og sankere, fant i naturen, og som gir et mye lavere karbohydrat inntak enn det som er vanlig i dag. Naturlig mat er f.eks. kjøtt, fisk, fugl, egg, grønnsaker, røtter, frukt, bær, nøtter og frø.

Animalsk mat inneholder faktisk alle næringsstoffene som kroppen vår trenger, til og med C-vitamin! MEN det er bare viss vi spiser som forfedrene våre gjorde. Det vil sei å også spise innmaten i dyret (lever, nyrer, marg, hjerte og hjernen), ikkje bare muskelkjøttet slik som vi i det moderne samfunnet gjør. Det er også viktig å merke seg at forfedrene våre ikkje spiste så masse meir proteiner enn det vi gjer i dag, fordi dei foretrakk de mest næringsfulle delene av dyret, nemlig innmaten som også inneholder mye meir fett. Vanlig energi fordeling i kosten før jordbruket var omtrent 15-20% proteiner, 1-12,5% karbohydrater og opptil 85% fett. (I dag blir vi annbefalt å spise noe sann som 10-15% P, 55-60% K og 25-30% F, selv om vi har dei samme genene som for 10 000 år siden!) 

Kilder: Helsemagasinet VOF og boken Matrevolusjonen av den svenske legen Andreas Eenfeldt.

Åj åj åj, beklager langt og lenger enn langt innlegg, men det er bare så innmari viktig!! Takk til deg som gadd å lese. Du kan bli friskere av denne kunnskapen. ❤

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kosthold. Bokmerk permalenken.

2 svar til Lavkarbo.

  1. laipai sier:

    Jeg leste hele 😀 Jeg er enig i dette her, altså at det er altfor mye karbohydrater som liksom skal være «det beste». Tenk bare på alle karbohydratene vi måtte spise på Modum, i hvert eneste måltid! Jeg grøsser. Selv har jeg nå i ettertid kuttet ned på en del, da spesielt til middagene. Da blir det kjøtt/fisk og grønnsaker. Det føles ikke så tungt heller. Nå har jeg ingen planer om å gå på en lavkarbo, på ingen måte. Men å reduser inntaket av K, ser jeg ingen fare ved.

    • lipslife sier:

      Ja eg grøsser også! Det er absolutt ingen fare med å kutte ned karbo inntaket nei, det er bare bra for oss så lenge vi får i oss ekte mat isteden. Det som er ille er at myndigheter og såkalte eksperter i 2012 anbefaler et kosthold som er helsefarlig for dei fleste. Det virker som utdanningen av ernæringsfysiologer på universitetet i Oslo ikkje har forandret seg noe siden det startet i 1965… Det tar i hvertfall ikkje hensyn til evolusjonen og vitenskapelige forskningsresultater (den er bygget på antakelser og bundet til økonomi og industrien), og må tydelig oppgraderes. For å ikkje snakke om legeutdanningen, som ikkje lærer et fnugg om ernæring! Eg freser!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s