Kosthold som behandlingsmetode.

Eg blir så glad når eg leser artikler som fremhever kosthold som behandlingsmetode i steden for medisiner. Ikkje alt kan kureres bare med et riktig kosthold, men mye kan det, noe eg synst er veldig logisk med tanke på at alt som skjer i kroppen vår skjer ved eller pga kjemiske reaksjoner. Dersom et stoff mangler, er for mye av eller blir byttet ut med et annet stoff, vil ikkje produktet/ resultatet bli det samme. Kroppen vår er med andre ord avhengig av å få tilført de riktige kjemiske stoffene (mat) i riktig mengde for å fungere optimalt og holde seg frisk over tid.

Eg leste nettopp to artikler som er gode eksempel på hvor ille feil mat kan påvirke kroppen.

 http://www.abcnyheter.no/livet/2012/05/01/spiste-seg-friskere

http://24022.vgb.no/?p=400578

Det er også viktig å ta vare på fordøyelsen og tarmsystemet for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg av næringsstoffa som vi spiser. Fordøyelses systemet er en veldig viktig del av immunforsvaret vårt. Magesyra er så sur at den tar livet av mange skadelige bakterier og enzymer i munnen, magen og tarmene bryter ned maten til de riktige komponentene som tarmen kan ta opp til blodet slik at næringsstoffene kan transporteres til cellene våre. Dersom tarmen er skadet på noen måte og/eller mangler enzymer (husk at f.eks. E-stoffer kan hemme virkningen av noen enzymer, så man trenger ikkje å ha en medfødt sykdom, som gjør at man f.eks. mangler eller har dårlig produksjon av et viktig enzym, for å bli påvirket) som bryter ned maten til de riktige «bitene», vil viktige næringsstoff enten ikkje bli tatt opp i kroppen, eller feil «biter» av næringsstoffene blir tatt opp og kan skade kroppen ved at de «blander seg inn i» kjemiske reaksjoner hvor de ikkje skulle ha vært, eller at de hvite blodcellene (immunforsvaret) går til angrep på disse ukjente «bitene». Det blir innflamasjon i kroppen, som er en stressfaktor for kroppen, og stresshormoner skilles ut og kan føre til ubalanse i hormonsystemet osv… Poenget er at dersom kroppen over tid ikkje får de næringsstoffene som den trenger så vil mangler i en del av kroppen føre til en kjedereaksjon som påvirker resten av kroppen og kan ødelegge viktige funksjoner også andre plasser i kroppen.

Noen mener at sukker og fiber fra korn virker irriterende på tarmene våre, og at stort inntak kan føre til såkalt lekk tarm (at tarmen tar opp stoffer som egentlig ikkje skulle vært tatt opp).

Anywhy…vi er avhengige av et friskt fordøyelses system, og eg har funne en perfekt måte å tilføre kroppen de gode bakteriene som tarmsystemet er avhengig av. Nemlig, kefir 🙂 Og da snakker eg ikkje om den raffinerte jukse kefiren som man får kjøpt i butikken, men ekte fermentert kefir. Skal skrive innlegg om det senere 🙂

Eg er hvertfall den første til å skrive under på at mat har stOOr innvirkning på psyken. Ikkje bare pga teoretisk kunnskap, men av egen erfaring. Eg har for eksempel erfart hvordan underernæring forandrer kjemien i hjerna til at hele måten å tenke på blir forandret. Det er vanlig for undervektige, underernærte å bli f.eks. mer følelses kalde og likegyldige.

Eg fant forresten en innmari bra skrive bacheloroppgave om spiseforstyrrelser også. Eg synst den beskriver godt hvorfor og hvordan en spiseforstyrrelse utvikler seg og vedlikeholdes. Eg kjenner meg hvertfal godt igjen og har vært gjennom alle fasene som ho beskriver.

http://brage.bibsys.no/hsf/bitstream/URN:NBN:no-bibsys_brage_17581/1/Meisterplass_Ida.pdf

Det ble mye lesestoff på en gang, men det er viktige tema, og det er viktig at kunnskap om både kosthold og spiseforstyrrelser spres (med tanke på å forhindre sykdom selvfølgelig).

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kosthold, Spiseforstyrrelsen. Bokmerk permalenken.

2 svar til Kosthold som behandlingsmetode.

  1. laipai sier:

    Jeg er glad for at du har funnet en løsning som fungerer for deg vennen, noe du kan leve med, som hjelper deg så masse. Keep it up ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s