Gulrotmuffins

Søstern ville ha en sunn oppskrift på muffins, så for et par helger siden hadde eg den store bake dagen. Fant på alle mulige unnskyldninger for å slippe å jobbe med eksamensoppgava som skulle leveres  uka etter… Eg hater jo som sagt å skrive, hvertfall den typen skriverier som skal være etter vitenskaplig oppskrift! Krysser fingrene for at eg består alikevel.

Så da ble det kokkelering isteden. Stressa—>må ka kos (les: mat for å slappe av…). Men det ble i det minste laget mat som eg ikkje får dårlig samvittighet av å spise 🙂 Muffins uten mel og sukker, vel eg hadde en liten dæsj honning i, men den eg bruker er i det minste rett fra naturen med mineraler og andre godstoffer i, sooo I don’t care.

Dette brukte eg. Oppskriften ble til litt på hump og slump, så smak under veis, sann at det ikkje blir for mye eller for lite krydder osv.

Pisk 3 egg med 3 ss sukrin, 1 ss honning og 0,5 – 1 rør vanilje stevia (kommer ann på hvilket merke som brukes, eg brukte et helt rør av den steviaen som er på bildet). Bland i 80 g smelta smør og 1 ss pumpkin pie krydderblanding (eller bruk mest kanel, litt kardemomme, ingefær og nellik). Ha i 1/3 ts salt og 1 ts bakepulver.

Så rørte eg inn 3 toppa ss fettredusert mandelmel (1-2 dl, til passe tjukk røre, den skal ikkje være rennende, men heller ikkje veldig tjukk/fast). Til slutt blanda eg i 3-4 raspa gulrøtter1 neve rosiner og 1 neve walnøtter.

Så hadde eg røra i 6 smurte, store muffins former, og steikte de midt i ovnen på 150 grader (hvor i huleste finner man grade-tegnet på tastaturet???) i 20-25 minutter.

Det er viktig å ikkje steike på høy temperatur når man baker med nøttemel, fordi det umetta fettet i nøtter (plantefett) ødelegges i raskt tempo når temperaturen beveger seg over 160 grader. Det er derfor du aldri bør bruke anna enn kaldpressa oljer. De bør også oppbevares i mørke glassflasker, fordi de er ømfintlige overfor luft og lys (umetta fett oksideres lettere enn metta fett). Når fettsyrene ødlegges blir de skadelige for kroppen. De skaper inflamasjon i kroppen, som over tid fører til sykdom. En anna grunn til å ligge unna planteoljer, er at de inneholder store mengder omega 6 fettsyrer. Omega 6 fettet lager også betennelsestilstand i kroppen, når forholdet mellom omega 6 og omega 3 (fra sjømat) er skeivt. Ideelt sett trenger kroppen like mye omega 3 som omega 6, men i industriland spiser folk 10-20 ganger mer omega 6 enn omega 3 (hvis ikke forholdet er større, husker ikkje nøyaktig no, og gidder ikkje sjekke). Det er hvertfall veldig stor forskjel på inntak av omega 6  og omega 3, siden folk fortsatt tror at metta fett (dyrefett) er farlig og plantefett (umetta fett) er sunt. Ikkje det at plantefett er farlig, men for mye plantefett i forhold til naturlig dyrefett, og raffinert/behandla plantefett (som er det du finner i butikken) er helseskadelig! Så ligg laaangt unna margarin, soyaolje, rapsolje og alle de andre raffinerte planteoljene som du finner i butikkhylla (kaldpressa olivenolje type extra virgin er ok, fordi den inneholder lite omega 6), for å ikkje snakke om det modifiserte plantefettet som finnes i så og si alle halvfabrikata…skrekk og gru! Og nei det er ikkje bare meg som er hysterisk, det finnes mange forskere der ute som sier det samme, men myndighetene, og f.eks de fleste leger, vil ikkje høre fordi de er opplært til det motsatte, og fordi det ikkje finnes såkalte vitenskaplige bevis. Et «vitenskaplig bevis» må de i såfall lete lenge etter… De veit ikkje engang at deres egen fett skrekk, spesielt mot mettet fett, ikkje har feste i noe som kommer i nærheten av et vitenskaplig bevis. Haff… det er så frustrerende at «alle» fortsatt lever med den feil informasjonen og kommer til å gjøre det i mange år fremover.

Man må egentlig ikkje vite så mye om kosthold for å kunne spise riktig. Bare spør deg selv, hva levde folk av (og hvordan tilberedte de maten) for 100 år siden, før butikk hyllene svømte over av unaturlig franken foods? Hjerte- og karsykdom, diabetes, tannråte og kreft var skjeldne sykdommer før den industrielle maten kom. Selvfølgelig spiller andre ting, som spesielt stress, også inn i de eskalerende livsstilssykdommene. Men du kommer ingen vei om kroppen din ikkje har de riktige byggesteinene, og de får vi gjennom maten. Tenk bare på hvor mange som er deprimerte eller lider av andre psykiske sykdommer i den vestlige verden… det er ikkje bare på grunn av hva samfunnet gir oss at det blir sann, selv om det selvfølgelig har mye å si. Men hjernen—>følelser–>tanker fungerer ikkje optimalt dersom den ikkje har de riktige næringsstoffene! For eksempel består det meste av hjernen av fett, og mye av det fettet består av den typen omega 3 som finnes i sjømat. De fleste menneskekropper er dårlige til å konvertere plante omega 3 til riktig type omega 3 (DHA), noe som tyder på at vi er skapt til å spise sjømat. Sjømat inneholder også mye av de mineralene som er nødvendige for hjernen og signalsystemet i kroppen. Like viktig er det at kroppen trenger kolesterol (det som liksom skulle være så skrekkelig farlig å ha for mye av) for å lage alle hormoner  og alle celler i hele kroppen! Nuff said. No kom eg helt ut av kurs som vanlig… Men det er bare så frustrerende at ingen skjønner hvorfor eg er så opptatt av sunn mat, og at eg ikkje vil spise ditt og datt. Husk, eg har følt på kroppen hvordan, og hvor mye, maten påvirker den, både fysisk og psykisk. Hvor fullstendig annerledes måten å tenke på blir når hjernern/kroppen får eller mangler de næringsstoffene den skal ha. Det er vanskelig å forklare, for man tror det ikkje, eller forstår ikkje i hvilken grad, før man har opplevd det. Believe me!

Det var den gulrotmuffinsen ja…

De ser kanskje ikkje så vakre ut i det grelle lyset, men gode var de 🙂 Spesielt med ostekrem på!

Det er vanlig å bruke naturell kremost i toppingen, men eg hadde et beger cottage cheese som måtte brukes opp. Derfor blanda eg sammen 3 dl cottage cheese3 ss fløte, 1 ss sukrinmelis og 5-8 dråper vanilje stevia (smak til) med stavmikserern til kremen ble helt glatt og fin. Nam! Smaker ikkje at eg brukte cottage cheese og fløte isteden for philadelphia ost 😀

I am a genius, trallala…

De var gode som niste også.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Hverdagsliv, Kosthold, Oppskrifter og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Gulrotmuffins

  1. Mummy sier:

    Kjekt med nytt innlegg 🙂 God helg jenta mi ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s